Άγχος και έντερο: αίτια και αντιμετώπιση

Καταχωρήθηκε στις2023-11-09

Άγχος και έντερο: ώρα να αντιμετωπίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα! Το άγχος είναι μια συνηθισμένη αντίδραση του ανθρώπινου σώματος σε στρες και αβεβαιότητα. Όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις ή ανησυχούμε για κάτι, το σώμα μας ανταποκρίνεται με πολλούς τρόπους. Δηλαδή παράγει ορμόνες, όπως η κορτιζόλη, που μπορούν να επηρεάσουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Η σχέση μεταξύ του μυαλού και του εντέρου είναι αλληλένδετη και έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί σε πολλές μελέτες.

Στο παρακάτω άρθρο θα εξετάσουμε πως επηρεάζεται το πεπτικό και γαστρεντερικό μας σύστημα και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα.

Η σύνδεση του άγχους με το έντερο

Αρχικά, όταν αντιμετωπίζουμε έντονο άγχος, το εντερικό σύστημα μπορεί να παρουσιάσει διάφορα συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν πόνο ή δυσφορία στην περιοχή του στομάχου και του εντέρου. Άλλοι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η διάρροια, η δυσκοιλιότητα ή κοιλιακό φούσκωμα. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Ακόμα και να τον κάνουν να αισθάνεται ακόμα περισσότερο άγχος, δημιουργώντας έναν κύκλο αρνητικών συναισθημάτων κι επομένως συμπτωμάτων.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πολλούς τρόπους με τους οποίους το άγχος μπορεί να επηρεάσει το έντερο. Ένας από αυτούς είναι η επίδρασή του στον εντερικό φραγμό, έναν μηχανισμό που ελέγχει την κίνηση του εντέρου. Πιο αναλυτικά, το άγχος μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στη χλωρίδα του εντέρου και να επηρεάζει την πέψη και την απορρόφηση της τροφής. Έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθούν άβολα συμπτώματα όπως διάρροια ή, αντιθέτως, δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, σε άλλες περιπτώσεις προκαλούνται αισθήματα περιττής πίεσης και προβλήματα όπως κοιλιακό φούσκωμα και πόνος, δηλαδή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ανακαλύψτε συμπληρώματα κατά της δυσκοιλιότητας εδώ.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα, αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα. Επίσης είναι η πιο συχνή διαταραχή αλληλεπίδρασης εγκεφάλου και πεπτικού. Σύμφωνα με έρευνες ένας στους επτά ανθρώπους πάσχει από το ΣΕΕ.

Οι σύνδεσμοι ανάμεσα στο μυαλό και το έντερο είναι ορμονικοί, νευρικοί και ανοσολογικοί. Προέρχονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα και το εντερικό νευρικό σύστημα. Το έντερο ελέγχεται εν μέρει από το κεντρικό νευρικό σύστημα στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό. Όμως έχει και το δικό του δίκτυο νευρώνων στο γαστρεντερικό σύστημα, γνωστό ως εντερικό νευρικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, το σύστημα των νεύρων στο έντερο έχει τόσο μεγάλη επιρροή που ορισμένοι ερευνητές το θεωρούν δεύτερο εγκέφαλο.

Επομένως, το άγχος προκαλεί στο έντερο τα εξής συμπτώματα:

  • Εντερικές διαταραχές (διάρροια ή δυσκοιλιότητα)
  • Σπασμοί στον οισοφάγο
  • Αίσθημα ναυτίας
  • Δυσπεψία λόγω αύξηση οξέος στομάχου
  • Κράμπες, φλεγμονές ή ανισορροπία βακτηρίων εντέρου
  • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
  • Φλεγμονώδης νόσος εντέρου
  • Έλκος
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Διαχείριση και αντιμετώπιση

Παρόλο που η σχέση μεταξύ του άγχους και του εντέρου είναι σύνθετη, υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστεί κανείς αυτήν την κατάσταση. Η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο επαρκής ύπνος και η τακτική άσκηση αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους. Επιπλέον, συμπληρώματα διατροφής, προβιοτικά και πρεβιοτικά βοηθάνε κατά πολύ στη διαχείρισή του και στη βελτίωση της υγείας του εντέρου.

Άγχος και έντερο: Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα

Αφήστε ένα σχόλιο
Αφήνω μια απάντηση
Παρακαλώ login να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.

Μενού

Δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό για να αποθηκεύσετε τα αγαπημένα σας στοιχεία.

Είσοδος

Δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε τις λίστες επιθυμιών.

Είσοδος